Nowoczesna żywność – czy na pewno zdrowa?

Ogromny wzrost konsumpcji jaki jest obserwowany od XX wieku niewątpliwie niesie ze sobą mnóstwo korzyści. Dzięki niemu producenci na wszelkie możliwe sposoby starają się przyciągać nas do siebie i jeszcze lepiej zaspokajać nasze potrzeby. Sprawia to, że w sklepach mamy teraz niezwykle szeroki wybór, właściwie bez względu na to, jakimi dokładnie produktami jesteśmy zainteresowani. Jednocześnie wynika z tego kilka zagrożeń, czego doskonałym przykładem są produkty spożywcze. Bardzo powszechną praktyką jest wysokie przetwarzanie żywności poprzez dodawanie do niej wielu składników chemicznych.

 

Mają one za zadanie między innymi przedłużenie daty przydatności do spożycia takich produktów lub poprawianie ich smaku. Przemysłowa produkcja żywności niemalże wymaga stosowania takich rozwiązań. Jedynie dzięki temu możliwe jest uzyskanie wysokiej skali produkcji oraz niskich kosztów. Jednocześnie zbyt częste spożywanie przetworzonej żywności jest bardzo groźne dla naszego organizmu. Takie produkty są przyczyną licznych przypadków nowotworów czy innych chorób, powszechnie spotykanych w krajach rozwiniętych. Warto o tym wiedzieć i w miarę możliwości zastępować taką żywność świeżymi, ekologicznymi produktami.